- rozwinO LGD
- rozwinCzłonkostwo
- rozwinPrzygotowanie LSR 2023-2027
- rozwinRLKS 2016-2023
- Wsparcie KSOW
- Procedura wyboru operacji
- Obowiązujące akty prawne - okres programowania 2014-2020
- Harmonogram konkursów
- Umowa Ramowa
- Plan Komunikacji i Plan Szkoleń
- Kryteria Wyboru
- Przedsięwzięcia
- Księga wizualizacji PROW 2014-2020 i księga wizualizacji PO RYBY 2014-2020
- Wnioski PROW na lata 2014 - 2020
- Wnioski PO Ryby na lata 2014-2020
- Prezentacje ze szkoleń
- Pytania i odpowiedzi
- Ankiety
- rozwinWdrażanie LSR 2023-2027
Aktualności
Szkolenia w ramach Mazowieckich Dobrych Praktyk i Tradycji Kulinarnych oraz Mazowieckich Dobrych Praktyk Pszczelarskich
Data umieszczenia: 09.01.2023 r., godz. 16.54
Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie zaprasza do współpracy w 2023 roku przy realizacji działań Mazowieckie Dobre Praktyki i Tradycje Kulinarne oraz Mazowieckie Dobre Praktyki Pszczelarskie.
Działania te są prowadzone przez Departament od 2019 roku w formie akcji szkoleniowo-edukacyjnej i upowszechnieniowej. Przybliżają one społeczności Mazowsza wiedzę z zakresu produktu lokalnego i tradycyjnego, zagrodowej produkcji wyrobów w oparciu o surowce uzyskiwane we własnych gospodarstwach, dobrych praktyk mleczarskich, zielarskich, piekarniczych, przetwórstwa owoców i warzyw, łańcuchów dystrybucji żywności, w tym żywności regionalnej i tradycyjnej.
Jeśli są Państwo zainteresowani współpracą przy organizacji takich szkoleń np. poprzez udostępnienie miejsca na szkolenie, zorganizowanie usługi szkoleniowej lub usługi gastronomicznej (np. przez KGW), zorganizowanie większej grupy uczestników z Państwa organizacji lub z organizacji współpracujących z Państwem prosimy o kontakt z biurem LGD.
Szkolenie oraz towarzysząca usługa gastronomiczna realizowana przez miejscowe podmioty, w tym koła gospodyń wiejskich zostaną sfinansowane ze środków będących w dyspozycji Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Kto będzie mógł być uczestnikiem szkoleń?
- mieszkańcy obszarów wiejskich, w tym rolnicy, rolnicy ekologiczni, rolnicy prowadzący działalność agroturystyczną,
- koła gospodyń wiejskich,
- kluby,
- stowarzyszenia,
- uczniowie szkół,
- pracownicy administracji publicznej,
- pracownicy doradztwa rolniczego
- inne osoby zainteresowane tematem.
Minimalna liczba uczestników: 20/30 osób w zależności od tematyki szkolenia.
Propozycje tematów szkoleń:
Tematy do realizacji w 2023 roku w ramach działania MAZOWIECKIE DOBRE PRAKTYKI I TRADYCJE KULINARNE:
1. Tradycyjny wypiek chleba na zakwasie. Szkolenie warsztatowe, po którym uczestnicy będą mogli samodzielnie wypiekać chleb w warunkach domowych. Liczba uczestników: 30 osób.
2. Produkcja kiszonek warzywnych. Szkolenie warsztatowe, po którym uczestnicy będą mogli samodzielnie wytwarzać kiszonki w warunkach domowych. Liczba uczestników: 20 osób.
3. Przetwórstwo mleka – produkcja serów podpuszczkowych. Szkolenie warsztatowe, po którym uczestnicy będą mogli samodzielnie wytwarzać sery podpuszczkowe w warunkach domowych. Po stronie LGD jest zapewnienie ok 30 litrów mleka od producenta. Liczba uczestników: 30 osób.
4. Przetwórstwo owoców, w tym wytwarzanie napojów owocowych. Szkolenie warsztatowe podczas którego uczestnicy zapoznają się z kierunkami przerobu owoców, ze szczególnym uwzględnieniem jabłek i napojów owocowych.
5. Produkty tradycyjne – identyfikacja i wprowadzanie na Listę Produktów Tradycyjnych. Szkolenie seminaryjne od 30 do 70 osób. Uczestnicy zapoznają się z określeniem produkt tradycyjny oraz nabędą wiedzę jak identyfikować produkty tradycyjne i wprowadzać na Listę Produktów Tradycyjnych, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
6. Szkolenie z podstaw zielarstwa – podstawowe zioła w otoczeniu, okres występowania, możliwości wykorzystania. Szkolenie warsztatowe po którym uczestnicy będą mogli samodzielnie rozróżniać i pozyskiwać podstawowe zioła. Liczba uczestników: 30 osób.
7. Żywność przemysłowa a żywność o podwyższonej jakości, w tym produkty ekologiczne, w świetle racjonalnego żywienia. Szkolenie seminaryjne dla kilkudziesięciu osób. Omówione zostaną podstawy żywienia ze wskazaniem zagrożeń zdrowotnych wynikających ze strony żywności i niewłaściwego jej doboru.
8. Krótkie łańcuchy dostaw żywności.
Tematy do realizacji w 2023 roku w ramach działania MAZOWIECKIE DOBRE PRAKTYKI PSZCZELARSKIE:
Szkolenia dla pszczelarzy:
1. Analiza pyłkowa miodu pszczelego i zafałszowania wosku pszczelego.
2. Zwalczanie warrozy.
3. Wyhodowanie matek pszczelich we własnej pasiece.
4. Podstawy miodosytnictwa.
5. Rojenie pszczół.
Szkolenia upowszechniające (dla „zjadaczy miodu”):
6. Rola pszczół i dzikich zapylaczy w środowisku – szkolenie informacyjno-upowszechnieniowe dla wszystkich zainteresowanych, których ciekawi zagadnienie. Podczas szkolenia uczestnicy poznają zagadnienia związane z rolą owadów w ekosystemie, ich życiem, znaczeniem nasadzeń roślin miododajnych, pożytkiem płynącym z konsumpcji produktów pasiecznych.
Zapraszamy także do zgłaszania zainteresowania udziałem w poszczególnych szkoleniach. Lokalna Grupa Działania może zgłosić maksymalnie 3 tematy. Zatem wybrane mogą zostać jedynie szkolenia, które będą cieszyły się największą popularnością.
W przypadku pytań zapraszamy do kontaktu.
Zdjęcie: https://pl.freepik.com/.../pojecie-diety-z-sportowy...