Aktualności

Szkolenie – inkubatory kuchenne i lokalne formy sprzedaży

Data umieszczenia:

W dniach 14-16 czerwca w Zakrzowie odbyło się szkolenie pn. „Inkubator kuchenny i lokalne formy sprzedaży produktów lokalnych szansą na rozwój przedsiębiorczości wiejskiej”.

Szkolenie zostało zorganizowane przez Związek Stowarzyszeń „Partnerstwo Zalewu Zegrzyńskiego” na zlecenie Województwa Mazowieckiego z siedzibą w Warszawie. Uczestnikami szkolenia byli pracownicy urzędów gmin, lokalni przetwórcy żywności, pracownicy spółdzielni socjalnych, przedsiębiorcy itp. z obszaru Związku Stowarzyszeń „Partnerstwo Zalewu Zegrzyńskiego” oraz Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Aktywni Razem, zainteresowani utworzeniem oraz prowadzeniem inkubatorów kuchennych oraz lokalnymi formami sprzedaży.

Pierwszego dnia nastąpił przejazd pętlą Gościńca 4 Żywiołów. Zaprezentowane zostały projekty oraz miejsca związane z promocją i sprzedażą produktów lokalnych. Prezentacji dokonała Pani Renata Bukowska, Prezes Lokalnej Grupy Działania „Gościniec 4 żywiołów”.

Następnie miała miejsce wizyta w kuchni szkoleniowo - produkcyjnej w Świnnej Porębie. Zaprezentowano pokaz produkcji pierogów (Pan Maciej Szymanowski, główny technolog). Przedstawiono prezentację multimedialną nt. procesów technologicznych w kuchni produkcyjnej w Świnnej Porębie.

Drugiego dnia szkolenia grupa dowiedziała się o założeniach projektu „Produkt Lokalny Małopolska”, który stanowi element rozwoju lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski. Prezentacji dokonała Pani Dagmara Pilis z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, która omówiła również funkcjonowanie klubów zakupowych.

Następnie Pani Renata Bukowska omówiła rolę Inkubatora kuchennego w projekcie PLM. Pan Krzysztof Kwatera - doradca, przedstawił czym w ogóle zajmują się inkubatory kuchenne, po co się je organizuje? Przedstawił również zagraniczne przykłady Inkubatorów Kuchennych oraz omówił model funkcjonowania Inkubatora Kuchennego w Zakrzowie.

Po południu uczestnikom szkolenia zostały zaprezentowane praktyczne rozwiązania form sprzedaży i promocji produktów lokalnych w postaci targów „Prosto od Rolnika” i Targu Pietruszkowego.

Trzeciego dnia grupa zwiedziła Inkubator Kuchenny w Stroniu. Przeprowadzono warsztaty i pokaz wykonania soków i dżemów przez Spółdzielnię Socjalną „Smaki Gościńca”. Po warsztatach część teoretyczną (również w formie dyskusji i pytań otwartych) przeprowadzili Pani Renata Bukowska, Pan Krzysztof Kwatera oraz Pan Maciej Szymanowski. Tematem dyskusji była organizacja Inkubatora Kuchennego w aspekcie bezpieczeństwa żywności (proces uzyskania zezwoleń, regulaminy itp.), w aspekcie prawnym i organizacyjnym (formalna strona funkcjonowania), w aspekcie technologicznym (urządzenia, projektowanie itp.), a także w aspekcie ekonomicznym (jak zapewnić trwałość projektu).

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

Foto

"Europejskie Fundusze Strukturalne i Inwestycyjne, Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie". Strona internetowa Lokalnej Grupy Działania Zalew Zegrzyński współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania "Wsparcie na rzecz kosztów bieżących i aktywizacji" w ramach działania "Wsparcie dla rozwoju lokalnego w ramach inicjatywy LEADER" objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020: Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Instytucja Zarządzająca Programem Operacyjnym "Rybactwo i Morze" - Minister Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. Strona internetowa opracowana przez Lokalną Grupę Działania Zalew Zegrzyński.

Lokalna Grupa Działania Zalew Zegrzyński
ul. gen. Wł. Sikorskiego 11, lok. 413
05-119 Legionowo
KRS 0000349416

Numer konta bankowego: 36 8013 0006 2004 0013 0808 0001

Biuro Lokalnej Grupy Działania mieści się w budynku
Starostwa Powiatowego w Legionowie, pokój: 203, 202, 201

Biuro czynne: Pn.- Pt. 8:00 - 16:00
tel.: (22) 76 40 203, (22) 76 40 253, (22) 76 40 202, (22) 76 40 201
e-mail: biuro*lgdzz.pl
Ze względu na ochronę adresu e-mail przed spamem należy
usunąć znak * i zastąpić go @