- rozwinO LGD
- rozwinCzłonkostwo
- rozwinPrzygotowanie LSR 2023-2027
- rozwinRLKS 2016-2023
- Wsparcie KSOW
- Procedura wyboru operacji
- Obowiązujące akty prawne - okres programowania 2014-2020
- Harmonogram konkursów
- Umowa Ramowa
- Plan Komunikacji i Plan Szkoleń
- Kryteria Wyboru
- Przedsięwzięcia
- Księga wizualizacji PROW 2014-2020 i księga wizualizacji PO RYBY 2014-2020
- Wnioski PROW na lata 2014 - 2020
- Wnioski PO Ryby na lata 2014-2020
- Prezentacje ze szkoleń
- Pytania i odpowiedzi
- Ankiety
- rozwinWdrażanie LSR 2023-2027
Aktualności
Szkolenie – inkubatory kuchenne i lokalne formy sprzedaży
Data umieszczenia: 12.07.2016 r., godz. 14.30
W dniach 14-16 czerwca w Zakrzowie odbyło się szkolenie pn. „Inkubator kuchenny i lokalne formy sprzedaży produktów lokalnych szansą na rozwój przedsiębiorczości wiejskiej”.
Szkolenie zostało zorganizowane przez Związek Stowarzyszeń „Partnerstwo Zalewu Zegrzyńskiego” na zlecenie Województwa Mazowieckiego z siedzibą w Warszawie. Uczestnikami szkolenia byli pracownicy urzędów gmin, lokalni przetwórcy żywności, pracownicy spółdzielni socjalnych, przedsiębiorcy itp. z obszaru Związku Stowarzyszeń „Partnerstwo Zalewu Zegrzyńskiego” oraz Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania Aktywni Razem, zainteresowani utworzeniem oraz prowadzeniem inkubatorów kuchennych oraz lokalnymi formami sprzedaży.Pierwszego dnia nastąpił przejazd pętlą Gościńca 4 Żywiołów. Zaprezentowane zostały projekty oraz miejsca związane z promocją i sprzedażą produktów lokalnych. Prezentacji dokonała Pani Renata Bukowska, Prezes Lokalnej Grupy Działania „Gościniec 4 żywiołów”.
Następnie miała miejsce wizyta w kuchni szkoleniowo - produkcyjnej w Świnnej Porębie. Zaprezentowano pokaz produkcji pierogów (Pan Maciej Szymanowski, główny technolog). Przedstawiono prezentację multimedialną nt. procesów technologicznych w kuchni produkcyjnej w Świnnej Porębie.
Drugiego dnia szkolenia grupa dowiedziała się o założeniach projektu „Produkt Lokalny Małopolska”, który stanowi element rozwoju lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski. Prezentacji dokonała Pani Dagmara Pilis z Fundacji Partnerstwo dla Środowiska, która omówiła również funkcjonowanie klubów zakupowych.
Następnie Pani Renata Bukowska omówiła rolę Inkubatora kuchennego w projekcie PLM. Pan Krzysztof Kwatera - doradca, przedstawił czym w ogóle zajmują się inkubatory kuchenne, po co się je organizuje? Przedstawił również zagraniczne przykłady Inkubatorów Kuchennych oraz omówił model funkcjonowania Inkubatora Kuchennego w Zakrzowie.
Po południu uczestnikom szkolenia zostały zaprezentowane praktyczne rozwiązania form sprzedaży i promocji produktów lokalnych w postaci targów „Prosto od Rolnika” i Targu Pietruszkowego.
Trzeciego dnia grupa zwiedziła Inkubator Kuchenny w Stroniu. Przeprowadzono warsztaty i pokaz wykonania soków i dżemów przez Spółdzielnię Socjalną „Smaki Gościńca”. Po warsztatach część teoretyczną (również w formie dyskusji i pytań otwartych) przeprowadzili Pani Renata Bukowska, Pan Krzysztof Kwatera oraz Pan Maciej Szymanowski. Tematem dyskusji była organizacja Inkubatora Kuchennego w aspekcie bezpieczeństwa żywności (proces uzyskania zezwoleń, regulaminy itp.), w aspekcie prawnym i organizacyjnym (formalna strona funkcjonowania), w aspekcie technologicznym (urządzenia, projektowanie itp.), a także w aspekcie ekonomicznym (jak zapewnić trwałość projektu).